Mαθητικός διαγωνισμός διαστημικής CanSat in Greece 2017

Mαθητικός  διαγωνισμός  διαστημικής:
CanSat in Greece 2017

  Στον διαγωνισμό αυτό,  θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ομάδες από όλα τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

  Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε πανελλήνιο επίπεδο το σχολικό έτος 2016-2017 και διοργανώνεται από το φοιτητικό παράρτημα του διεθνούς Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο (ΙΕΕΕ NTUA Student Branch). Αποτελεί προκριματική φάση του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού: CanSats in Europe που διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

  Στο διαγωνισμό συμμετέχουν ομάδες μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων με σκοπό την κατασκευή και εκτόξευση δορυφόρου σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος θα πρέπει να πληρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η νικήτρια ομάδα του πανελλήνιου διαγωνισμού θα προκριθεί αυτόματα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.

  Στα πλαίσια της προώθησης του διαγωνισμού στα σχολεία, διοργανώνουμε δωρεάν arduino workshops για καθηγητές και μαθητές, δηλαδή εργαστήρια μικρο-επεξεργαστών (ή με απλά λόγια μικρών υπολογιστών) που θα χρησιμοποιηθούν στο διαγωνισμό και έχουν αμέτρητες εφαρμογές σε πάρα πολλούς σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία 9 workshops, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Μυτιλήνη, τη Λαμία, την Ελευσίνα και το Μεσολόγγι.

  Πρόκειται για μία πρωτοβουλία φοιτητών που έχει βρει από την πρώτη στιγμή τη στήριξη σημαντικών φορέων και πιστεύουμε ότι η συμμετοχή των μαθητών και των καθηγητών στο διαγωνισμό αυτό θα αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία που έχει πολλά να τους προσφέρει τόσο σε επίπεδο γνώσεων, όσο και στην απόκτηση δεξιοτήτων που αφορούν την επίλυση προβλημάτων, την ομαδικότητα, την οργανωτικότητα και την αποδοτική επικοινωνία.

  Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμμετάσχει το κάθε σχολείο, εφόσον το επιθυμεί, είναι με ομάδα μαθητών

  Συγκεκριμένα, μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές ηλικίας 14 ετών και άνω σε ομάδες 4-6 ατόμων οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο να προέρχοναι από την ίδια τάξη. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του δορυφόρου γίνεται εξ ολοκλήρου από αυτούς, ωστόσο κάθε ομάδα έχει έναν επιβλέποντα καθηγητή ο οποίος έχει ρόλο συμβουλευτικό στη διαδικασία και αναλαμβάνει να συνοδεύσει τους μαθητές τόσο στην Αθήνα για την πανελλήνια φάση όσο και στη διοργανώτρια χώρα της ευρωπαϊκής φάσης σε περίπτωση πρόκρισης της ομάδας.

  Η κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα πρέπει να συμπληρώσει μια online αίτηση που βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του CanSat in Greece 2017 (www.cansat.gr), αφού πρώτα συμβουλευτεί τις Οδηγίες Συμμετοχής που επίσης είναι διαθέσιμες στην ίδια ιστοσελίδα. Οι αιτήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι και την Κυριακή 13/11/2016, οι οποίες στη συνέχεια θα εξεταστούν από κατάλληλη κριτική επιτροπή που θα ανακοινωθεί σύντομα. Από αυτές, οι 10 καλύτερες βάσει πρωτοτυπίας, βιωσιμότητας και πρακτικών εφαρμογών που προτείνουν θα προκριθούν στην επόμενη φάση του πανελλήνιου διαγωνισμού.

  Θα ακολουθήσει 3μερο workshop το Δεκέμβρη στην Αθήνα για την ενημέρωση των υπεύθυνων καθηγητών των 10 ομάδων σχετικά με τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν στο διαγωνισμό καθώς και συνεχής επικοινωνία με εθελοντή της διοργάνωσης για την παροχή βοήθειας και επίλυσης αποριών στις συμμετέχουσες ομάδες. Το αποκορύφωμα του ελληνικού διαγωνισμού αποτελεί το τελικό event τον Απρίλιο του 2017 που περιλαμβάνει εκτόξευση των δορυφόρων σε υψόμετρο 1 km και ανάλυση από τις ομάδες των δεδομένων που συνέλεξαν. Ακολουθεί η βαθμολογία και η κατάταξη των ομάδων και φυσικά η βράβευση των τριών πρώτων ώστε να αναδειχθεί η ομάδα που θα κερδίσει την ευκαιρία να διαγωνισθεί και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο!

  Όπως προαναφέραμε, αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές ώστε να εξελίξουν γνώσεις και ικανότητες που διαφορετικά μόνο στο πανεπιστήμιο μπορούν να αποκτήσουν. Παράλληλα δίνει στους καθηγητές που θα ασχοληθούν με αυτό την ευκαιρία να δουν πώς ανταποκρίνονται οι μαθητές στην ?εφαρμοσμένη γνώση? και πώς αυτό αλλάζει την εκπαιδευτική διαδικασία. Τέλος, είναι σημαντικό να υποστηρίζονται τέτοιες πρωτοβουλίες στη χώρα μας για την ενίσχυση της εφευρετικότητας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας και των επιστημών ήδη σε σχολικό επίπεδο.

Για το λόγο αυτό θα χαρούμε να δούμε αίτηση και από το δικό σας σχολείο!

  Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: www.cansat.gr και για οποιαδήποτε διευκρίνηση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας σε αυτή τη διεύθυνση.

Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε το διαγωνισμό στα εξής social media για να μείνετε συντονισμένοι με τα νέα της δράσης μας:

·         Facebook

·         Twitter

·         Instagram

Με εκτίμηση,
Η ομάδα του CanSat in Greece 2017.


 

Πρόσθετες πληροφορίες