Ιστορική Αναδρομή

oldschool2

Η ιστορία του σχολείου:

  To σχολείο άρχισε να λειτουργεί από το σχολικό έτος 1985-86, ως "Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Έδεσσας", με πρώτο Διευθυντή τον Αντωνιάδη Δημήτριο, φιλόλογο (ο οποίος και σήκωσε αγόγγυστα όλο το βάρος της αρχικής λειτουργίας). Σε πλήρη λειτουργία το σχολείο, αφού απέκτησε γρήγορα άλλο ένα κτίριο, φιλοξενούσε 700 περίπου μαθητές ανά σχολική χρονιά, απολαμβάνοντας τα οφέλη των διαφόρων κλάδων σπουδών. Το διδακτικό προσωπικό άγγιζε τους ογδόντα (80) καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, εργαζόμενους με σχετική άνεση από άποψη συνθηκών εργασίας. Είναι αλήθεια ότι το συγκεκριμένο σχολείο πόλωσε αψυχολόγητα την τοπική κοινωνία αποκτώντας ένθερμους υποστηρικτές αλλά και επικριτές. Εις πείσμα όμως όλων, στα λίγα χρόνια λειτουργίας του ευδοκίμησε και έγραψε σημαντική ιστορία. Αδιάψευστος κριτής η καρδιά των μαθητών.

  Το 1991 και για έξι (6) χρόνια τη διεύθυνση του σχολείου ανέλαβε ο Μαγγούτης Πέτρος, καθηγητής φυσικής αγωγής.

  Από το σχολικό έτος 1997-98 ακριβώς με την έναρξη της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία και κατάργησε μάλλον άδοξα τα Πολυκλαδικά Λύκεια, το σχολείο διεύθυνε ο Σαμαντάς Χρίστος, Φυσικός. Έκτοτε το σχολείο ονομάσθηκε "2ο Ενιαίο Λύκειο Έδεσσας" συρρικνωμένο πλέον από μαθητές και διδακτικό προσωπικό. Όσο για τη συμπλήρωση του ονόματος του σχολείου με το όνομα "Παύλος Χαρτομαζίδης" τούτο αποτελεί μια ελάχιστη οφειλόμενη τιμή στον αείμνηστο δάσκαλο, στοχαστή, καλλιτέχνη, αρχαιολόγο, φυσιοδίφη ο οποίος για πολλά χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του περιδιάβαινε ταπεινά ακριβώς σε τούτα εδώ τα χώματα, όπου αργότερα θεμελιώθηκε το σχολείο. Βέβαια, η ενθάρρυνση της ονοματοδοσίας οφείλεται και στο Νόμο 1566 ο οποίος ορθά επιθυμεί "επώνυμα" σχολεία.

  Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2000, με μια σεμνή τελετή, έγινε η ονοματοδοσία του σχολείου σε: 2ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΈΔΕΣΣΑΣ "Παύλος Χαρτομαζίδης".
(Δείτε ακόμη: Ιστορικό Ονονατοδοσίας Σχολέιου)

  Στο Σχολείο μας, ωρίμασε η ιδέα, κάθε αίθουσα διδασκαλίας να απαρνηθεί τα ψυχρά νούμερα και τις "τυπικές" ονομασίες πχ. "αίθουσα 1", "αίθουσα 2" κτλ.. και να πάρει ως όνομα, το όνομα κάποιου από τα μεγάλα πνεύματα της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης Ιστορίας. Η τελετή της "Ονομασίας" των Αιθουσών έγινε την άνοιξη του 2009.
(Δείτε ακόμη: Ιστορικό Ονοματοδοσίας Αιθουσών)

1isa

Πρόσθετες πληροφορίες