Παύλος Χαρτομαζίδης

  Ο Παύλος Χαρτομαζίδης γεννήθηκε το 1895 στο Νοβορωσίσκ της Τραπεζούντας και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση έφτασε στην Ελλάδα ακλουθώντας το δρόμο της προσφυγιάς, όπως πολλοί άλλοι Έλληνες των μικρασιατικών ακτών του Πόντου. Σπούδασε στο περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκεί μυήθηκε στο μεγαλείο της κλασικής αρχαιότητας και αγάπησε ιδιαίτερα τον Όμηρο, τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη και τον Ευριπίδη, ενώ διδάχτηκε τα σύγχρονα τότε ρεύματα της ζωγραφικής. Έμαθε καλά πέντε γλώσσες: Ρώσικα, Τουρκικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά καθώς και στοιχεία Σανσκριτικής. Ας σημειωθεί ότι εκτός από την ικανότητα μετάφρασης αρχαίων κειμένων, μπορούσε να απαγγείλει ολόκληρες τραγωδίες.

  Όταν ήρθε στην Ελλάδα, έζησε κυρίως στην Έδεσσα, εκτός από μικρά διαστήματα όπου μετακινήθηκε και σε άλλες περιοχές. Άσκησε το λειτούργημα του δασκάλου στα χωριά Λουτροχώρι, Μαρίνα και Πέλλα. Δεν ήταν ο τυπικός δάσκαλος. Έμαθε στους μαθητές του αλλά και στους ενήλικες να αγαπούν τη φύση μεταδίδοντάς τους γνώσεις δενδροκομίας, μελισσοκομίας, ορνιθοτροφίας και σηροτροφίας. Βαθύς γνώστης της ιστορίας και αρχαιολογίας, διέπρεψε στην αρχαιολογική έρευνα και στη συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων. Από το 1927 δημιούργησε τον πυρήνα του αρχαιολογικού μουσείου της Έδεσσας και τα έτη 1937 - 39 που ήταν δάσκαλος στο δημοτικό Σχολείο της Πέλλας, έστησε με δικά του έξοδα το μουσείο Αρχαιοτήτων της Πέλλας. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη φωτογραφία και τη ζωγραφική και έργα του πουλήθηκαν κυρίως στην Αθήνα. Κινηματογράφησε πρώτος τα αξιοθέατα της Έδεσσας καθώς και άλλα ενδιαφέροντα στιγμιότυπα της ζωής του στην περιοχή. Έγραψε ένα μυθιστόρημα, ενώ τα ημερολόγιά του (όσα διασώθηκαν) αποτελούν καθημερινή λογοτεχνική έκφραση.

PavlX

  Άνθρωπος με ακέραιο χαρακτήρα, δεξιότητες, γνώσεις και ευαισθησίες και κυρίως πρωτοπόρος για την εποχή του δάσκαλος, καθόρισε με περισσή φρόνηση τους κανόνες του "μανθάνειν" μέσα από μια ενεργητική βιωματική μάθηση. Μέχρι τα γεράματά του, δε σταμάτησε να αφηγείται ιστορίες και να στοχάζεται. Για πολλούς, υπήρξε μια παρεξηγημένη μορφή. Όσοι όμως είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά, θα τον θυμούνται ως ακούραστο δάσκαλο, πολιτισμένο συζητητή, θυμόσοφο Σωκράτη της Εδεσσαϊκής πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής.

  Άφησε την τελευταία του πνοή στην Έδεσσα, το έτος 1979.

  Ελάχιστος φόρος τιμής αποτελεί εκ μέρους μας η ονοματοδοσία του σχολείου μας, εδώ και 15 χρόνια, με το όνομα του αείμνηστου Παύλου Χαρτομαζίδη, ανήσυχου πνεύματος και δασκάλου της δια βίου εκπαίδευσης.

<<2ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ "ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΡΤΟΜΑΖΙΔΗΣ">>

(Δείτε ακόμη: Ιστορικό Ονοματοδοσίας Σχολείου)

pavllogo6

4oukpotam

Πρόσθετες πληροφορίες