Το «κρυμμένο καταφύγιο» της Έδεσσας

Το «κρυμμένο καταφύγιο» της Έδεσσας.

Γράφουν οι: Καρυδοπούλου Μαριάννα (Α1)
                  Καφετζή Νάσια (Α3)
                   Μπουζάνα Κατερίνα (Α3)

park1 park2

  Πριν από μερικές μέρες μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τον κ. Χαρίτο υπεύθυνο στο τμήμα Δασολογίας στην πόλη της Έδεσσας, ο οποίος μας πληροφόρησε σχετικά με το γνωστό δάσος-πάρκο της πόλης. Ο κ. Χαρίτος εργάζεται στην Δασική υπηρεσία έξι χρόνια και έξι μήνες και τα τελευταία δυόμισι στο Δασαρχείο, περιοχή ευθύνης του είναι η ευρύτερη περιοχή της Έδεσσας συμπεριλαμβανομένου και του δάσους-πάρκου.

  Το 1977 άρχισε η μελέτη του πάρκου. Από τότε τέθηκαν οι βάσεις για την διαδικασία της αναδάσωσης και της μετατροπής από μία άγονη έκταση σε μία δασική που αργότερα χαρακτηρίστηκε δάσος-πάρκο. Σκοπός της δημιουργίας του ήταν η προστασία της πόλης από βροχές που δημιουργούσαν προβλήματα τόσο στον Σιδηροδρομικό Σταθμό όσο και σε άλλες οικιακές εγκαταστάσεις. Έτσι, μέσω αυτής της δημιουργίας μπορούσε να αξιοποιηθεί η περιοχή τουριστικά αλλά και από τους ίδιους τους κατοίκους της Έδεσσας ως χώρος αναψυχής.
"Eίναι περιφραγμένο, γιατί έχει τον χαρακτήρα δάσους-πάρκου, μια έκταση την οποία προστατεύουμε με ειδικό καθεστώς..", λέει και συμπληρώνει: "Δηλαδή εκεί μέσα δεν μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει οτιδήποτε. Ας πούμε, απαγορεύονται τα μέσα μετακίνησης, γιατί εκτός από την χλωρίδα υπάρχει και η πανίδα.."

   Εκεί, φιλοξενούνται λαγοί, αγριογούρουνα, ζαρκάδια και είδη πουλιών που χρειάζονται τις κατάλληλες συνθήκες που παρέχει το πάρκο για να αναπαραχθούν, γι’ αυτό αποκαλείται και καταφύγιο. Η άγρια αυτή πανίδα ομορφαίνει το πάρκο και του δίνει ζωή. Ένα πρόσφατο έργο των υπηρεσιών είναι η δημιουργία μιας ανοιχτής μεγάλης "πισίνας", που βρίσκεται στο επάνω μέρος της έκτασης, όπου προβλέπεται να παρέχεται τροφή για τα ζώα.
  Στην είσοδο ανοίγεται ο χώρος αναψυχής ΦΟΕ, ενώ η υπόλοιπη έκταση γης είναι τρεισήμισι χιλιάδες μέτρα. Σημείο αναφοράς αποτελεί το παρατηρητήριο στην κορυφή του 606, που ικανοποιεί ανάγκες της πυροσβεστικής, αφού υπάρχει άπλετη ορατότητα της ευρύτερης περιοχής.

park3
- Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι πολίτες της Έδεσσας με σκοπό την προστασία του δάσους;
"Μπορούμε να κάνουμε πράξεις ατομικές αλλά και γενικότερα ως κοινωνία. Το να μην πετάμε τα σκουπίδια και να μην προκαλούμε θορύβους, φωνές και τα σχετικά συμβάλλει και αυτό σαν μια μικρή βοήθεια στην προστασία του δάσους-πάρκου. Επίσης, πολύ σημαντική συνεισφορά των πολιτών είναι να βοηθούν το έργο της υπηρεσίας μας.
 Ξέρετε, στο έργο μιας υπηρεσίας πρέπει να συμπαραστέκεται και ο πολίτης, γιατί αυτό δεν είναι μόνο ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο το διαχειριζόμαστε εμείς, ουσιαστικά ανήκει σε όλους. Τώρα είναι σειρά της δικής σας γενιάς να το προστατέψετε..".

  Πρέπει, λοιπόν, ως πολίτες της περιφέρειας να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας: Είμαστε ικανοί να προστατεύσουμε τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μας ή θα επιλέξουμε το μονοπάτι της αδιαφορίας;

 


 

Πρόσθετες πληροφορίες