Επικίνδυνες Συνήθειες των Νέων

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Γράφουν οι μαθήτριες της Α΄τάξης:
Ιωαννίδου Μαριάννα
Κυριμλίδου Ιωάννα
Μιχαηλίδου Ανατολή

   Στις μέρες μας η νέα γενιά έχει αποκτήσει πολλές συνήθειες μερικές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία της. Αρχικά, μία από αυτές τις κακές συνήθειες είναι αδιαμφισβήτητα το κάπνισμα, το οποίο έχει εισέλθει ολοκληρωτικά στη ζωή πολλών νέων και έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα εθισμού σε πολλούς από αυτούς. Το τσιγάρο περιέχει πάμπολλες ουσίες που επιβαρύνουν την υγεία ενός εφήβου σε τεράστιο βαθμό, χωρίς πολλές φορές αυτός να αντιλαμβάνεται τη ζημιά που επιφέρει στον οργανισμό του. Ουσιαστικά, θα λέγαμε ότι το τσιγάρο μοιάζει με ‘’ ναρκωτικό’’ από το οποίο δεν υπάρχει άμεση διαφυγή. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες οι έφηβοι αγνοούν τη δυνατότητα εθισμού στον καπνό, αφού το 61% αυτών θεωρούν ότι δεν πειράζει να το δοκιμάσουν, εφόσον μπορούν να το ‘’κόψουν’’ πριν να γίνει συνήθεια. Επιπρόσθετα, το 26% πιστεύει ότι οι κανονικοί καπνιστές μπορούν να το ‘’κόψουν’’ οποτεδήποτε θελήσουν.

kapnisma

   Οι συνέπειες που μπορούν να προκληθούν εξαιτίας του συγκεκριμένου ‘’ναρκωτικού’’, είναι πολλές και εξίσου σημαντικές. Η πιο διαδεδομένη από αυτές είναι προφανώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο. Μια άλλη εξίσου σημαντική είναι ο καρκίνος του πνεύμονα: πρόκειται για μία κατάσταση η οποία σχετίζεται με τη δυσλειτουργία των πνευμόνων και δυσχεραίνει, συνεπώς, την ικανότητα αναπνοής. Συνοψίζοντας, το κάπνισμα αποτελεί μία εξαιρετικά επικίνδυνη συνήθεια που βλάπτει σημαντικά τους νέους - και όχι μόνο-της σημερινής κοινωνίας.

   Μια εξίσου κακή συνήθεια είναι η τάση προς κατανάλωση αλκοόλ από νέους, η οποία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που ανησυχεί αρκετά ολόκληρο τον πλανήτη. Έρευνες δείχνουν πως η πλειοψηφία των νέων ξεκινούν να καταναλώνουν αλκοόλ στην ηλικία των 12 ετών. Σύμφωνα με τις έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 30% των εφήβων στη χώρα μας δηλώνει ότι πίνει κάποιο αλκοολούχο ποτό 1-2 φορές την εβδομάδα. Έχει σημειωθεί πως το αλκοόλ είναι η πρώτη εξαρτησιογόνος ουσία που δοκιμάζουν οι έφηβοι και οδηγούνται εν τέλει σε τοξικό εθισμό. Τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν στον οργανισμό κάποιου είναι πολλά, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να αλλάξει η δομή και η λειτουργία του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου και να επηρεαστεί η γενικότερη ανάπτυξη του εφήβου.

alkool

   Είναι ιατρικά αποδεδειγμένο πως τα αλκοολούχα ποτά προκαλούν αφυδάτωση και ζάλη στον οργανισμό. Η δυσφορία και ερεθισμοί, αρκετά επικίνδυνοι, ώστε να οδηγήσουν σε καταστροφικές νόσους δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την αναφορά των μελετών. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τέτοια ζητήματα, όπως και κοινωνιολόγοι, δηλώνουν πως το αλκοόλ βλάπτει ειδικά έναν νέο άνθρωπο, που δεν έχει διαμορφώσει ακόμη το σώμα του, εφόσον τοξίνες και διαφόρων ειδών βακτήρια επιτίθενται στο ανοσοποιητικό του σύστημα αλλά και στο καρδιαγγειακό. Οι νέοι, λοιπόν, πρέπει να αποφεύγουν την συνεχή κατανάλωση αλκοόλ, διότι ακόμα και μια μικρή, θεωρητικά, ποσότητα σε καθημερινή βάση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Εν κατακλείδι, το αλκοόλ είναι μία συχνή συνήθεια κάποιων εφήβων και η πλειονότητά τους δεν έχει συνειδητοποιήσει το πόσο μπορεί αυτό να επηρεάσει αρνητικά και να καταστρέψει τη ζωή τους.


  Τέλος, σημείο των καιρών μας είναι οι νέες τεχνολογίες που εξελίσσονται διαρκώς και οι νέοι επηρεάζονται από αυτές. Το διαδίκτυο και τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταλάβει τις καρδιές πολλών εφήβων. Σύμφωνα με έρευνες, το 54% των εφήβων περνούν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 5 ώρες ημερησίως μπροστά σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή. Τα αγόρια, μάλιστα, σε αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι τα κορίτσια είναι προσκολλημένα στο Διαδίκτυο. Πάνω σε αυτόν τον τομέα, οι συνέπειες που υφίστανται οι νέοι είναι κυρίως ψυχολογικές παρά σωματικές. Αναλυτικότερα, ενώ θα μπορούσαν να κάνουν κάτι πιο δημιουργικό, σπαταλούν άσκοπα τον ελεύθερό τους χρόνο μπροστά σε μία οθόνη. Επιπλέον, απομακρύνονται από το κοινωνικό τους περιβάλλον, χωρίς να αναλογίζονται τις σοβαρές συνέπειες των πράξεών τους. Τέλος, η πλειοψηφία των χρηστών απομονώνεται στον εαυτό της και έτσι αποστασιοποιείται από την πραγματικότητα και την κοινωνική ζωή, προκαλώντας έτσι ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να αποδειχθούν μοιραία στο άμεσο μέλλον.

Neestexnologies


- Άραγε, αφού οι συνέπειες όλων των παραπάνω συνηθειών είναι αρνητικές, γιατί οι νέοι λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο;
-Μπορούμε να κάνουμε κάτι, ώστε να αποτρέψουμε την αύξησή τους;
Είναι γνωστό από διάφορες μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε Πανεπιστήμια, ότι πολλοί νέοι καταφεύγουν σε τέτοιου είδους συνήθειες αποκλειστικά για λόγους ευχαρίστησης. Αρκετοί δηλώνουν πως ξεκινούν να καπνίζουν ή να πίνουν συστηματικά αλκοόλ εξαιτίας των συναναστροφών τους, για να γίνουν, δηλαδή, κοινωνικά αποδεκτοί από τους γύρω τους. Τα λανθασμένα πρότυπα από τα οποία κατακλύζονται συνεχώς και το άμεσο περιβάλλον επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τους νέους και τη συμπεριφορά τους. Άλλοι, πάλι, θεωρούν πως μέσω των παραπάνω συνηθειών ξεφεύγουν από τις δυσκολίες της ζωής τους και αποδρούν από την καθημερινότητα που τους βασανίζει.


  Εντούτοις, υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων που πλήττουν τον κόσμο των εφήβων. Αρχικά, η πολιτεία σε συνεργασία με τις βιομηχανίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν κάποια όρια σχετικά με την επιτρεπόμενη ηλικία χρήσης αυτών, τα οποία όμως θα πρέπει να τηρούνται και να επιβάλλονται κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής τους. Παράλληλα, καμπάνιες και κυβερνητικές εκστρατείες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό στο θέμα των συνεπειών αυτών των συνηθειών. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον καθοριστικό ρόλο των σχολείων στην εκμάθηση και την μόρφωση των παιδιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερώνουν τους νέους για τις βλαβερές συνέπειες όλων των παραπάνω, να τους διδάσκουν από μικρή ηλικία τις αξίες της ζωής και να τους καθιστούν κριτικά σκεπτόμενους, ώστε να μπορούν να διαχωρίζουν το σωστό από το λάθος έχοντας μια πλήρη εικόνα για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

 


 

Πρόσθετες πληροφορίες